KBC 2013 14th September 2013 -Questions from 5th Episode

KBC 2013 14th September 2013 -Questions from 5th Episode


Q1. In 2013, India’s Pinki Sonkar flipped the coin for the toss for which of these events?
(A)Wimbledon men’s singles Final
(B) First Ashes test
(C) Australian open Ladies Singles final
(D) Champions Trophy Final
Ans. (A)Wimbledon men’s singles Final

Q2. Which gas is the most reactive of all chemical elements?
(A) Oxygen
(B) Chlorine
(C) fluorine
(D) hydrogen
Ans: (C) Flourine

Q3. In the human body, what makes the pupil of an eye contract or dilate?
(A) Hunger
(B) Thirst
(C) Light
(D) Sound.
Ans. (C) Light

Q4. NR Narayana Murthy was appointed Executive chairman of IT Giant in 2013?
(A) Infosys
(B) TCS
(C) WIPRO
(D) HCL
Ans. (A) Infosys

Q5. What is the name of India’s first ever indigenous aircraft carrier launched in August 2013?
(A) INS Viraat
(B) INS Shaurya
(C) INS chakra
(D) INS Vikrant.
Ans. (D) INS Vikrant.

Q6. BP Mandal, who chaired the second backward classes commission, also known as Mandal commission, served as chief minister of which state?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) West Bengal
(D) Odisha
Ans. (B) Bihar

Q7. To reach which of these places do pilgrims start their journey on foot from Gauri Kund?
(A) Badrinath
(B) Kedarnath
(C) Vaishano Devi
(D) Amarnath.
Ans. (B) Kedarnath

Q8. Who is the author of the poem “Where the mind is without fear’?
(A) Muhammad Iqbal
(B) Bankim Chandra Chatterjee
(C) RabindraNath Tagore
(D) Sri Aurobindo.
Ans. (C) RabindraNath Tagore

Q9. Which of these sportsmen started his carrier as a travelling ticket examiner with Indian railways?
(A) Bhuvneshwar Kumar
(B) Shikhar Dhawan
(C) Ravinder Jadeja
(D) Mahendra Singh Dhoni
Ans. (D) Mahendra Singh Dhoni

Q10.  The increased level of which of these causes more humidity in the air ?
A. Dust
B. Water vapour
C. Smoke
D. Sunlight
Ans. B. Water vapour

Q11. Which of terms is used to denote food that is permissible for consumption according to Islamic law ?
A. Jhatka
B. Haram
C. Halal
D. Kosher
Ans. C. Halal

Q12.  In the year 2013, Which of these players was given the Rajiv Gandhi Khel Ratna award?
A. Virat Kohli
B. Rojan Sodhi
C. M.S Dhoni
D.Sachin Tenduklar
Ans. B. Rojan Sodhi

Q13. Penguin, Ostrich, Emu and Kiwi have what in common?
A. Similar shapes
B. Can not fly
C. Can not walk
D. Can not see
Ans. B. Can not fly

Q14. What disease, ascribed to a deficiency of vitamin B1, gets its name from a Sinhalese word for “weakness”?
A. Anaemia
B. Riboflavin
C. Beriberi
D. Kala-azar

Ans. C. Beriberi

0 comments:

Post a Comment