General Knowledge Quiz for competitive Exams

General Knowledge Quiz for competitive Exams


1. Which of the following acids is commonly found in nature?
(a) Lactic acid
(b) Sulphuric acid
(c) Nitric Acid
(d) Acetic Acid
Ans. (d) Acetic Acid

2. Which one of the following is an indicator of air pollution?
(a) Lichens
(b) Cycas
(c) Algae
(d) Bryophytes
Ans. (a) Lichens

3. A solid needle placed horizontally on the surface of the water floats due to
(a) Viscosity of water
(b) Capillary action
(c) Water pressure
(d) Surface tension of water
Ans. (d) Surface tension of water

4. The rapid sliding of large masses of bed rocks is called
(a) Mass wasting
(b) Landslide
(c) Earth quake
(d) Weathering
Ans. (b) Landslide

5. Tidal forest is otherwise called
(a) Evergreen forest
(b)Monsoon forest
(c) Mangrove forest
(d) Coniferous forest
Ans. (c) Mangrove forest

6. Which countries are separated by the 49th parallel?
(a) USA and Canada
(b) USA and Mexico
(c) France and Germany
(d) Russia and China
Ans. (a) USA and Canada

7. Which one of the following pairs of goods is an example of joint supply?
(a) Coffee and Tea
(b) Ink and Pen
(c) Tooth Brush and paste
(d) Wool and Mutton
Ans. (d) Wool and Mutton

8. Monetary policy in India is formulated by?
(a) Finance Ministry
(b) RBI
(c) SEBI
(d) CLB
Ans. (b) RBI

9. Rickets is caused due to defiecency of?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin C
(c) Vitamin D
(d) Vitamin B12
Ans. (c) Vitamin D

10. Which of the following does not excrete waste from the body?
(a) Skin
(b) Liver
(c) Large intestine
(d) Kidney
Ans. (b) Liver

11. Liver digests
(a) Protiens
(b) Fats
(c) Amino Acids
(d) Water
Ans. (b) Fats

12. If a ship comes to sea water from river water, then its bottom will
(a) Rise due to buoyancy
(b) Rise in water due to more mass of water
(c) Same in both sea or river water
(d) None of these
Ans. (a) Rise due to buoyancy

13. If lime is added to the soil, then
(a) Acidity of soil increases
(b) Acidity of soil decreases
(c) Salinity of soil increases
(d)bNone of these
Ans. (b) Acidity of soil decreases

14. Radio waves reflect back from which layer of earth's atmosphere?
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Mesosphere
(d) Ozone Layer
Ans. Correct answer Ionosphere

15. Acid and base combine to form
(a) Salt and Water
(b) Base and Water
(c) Acid and Water
(d) None of these
Ans. (a) Salt and Water

16. Rubber cultivation is done in which of the following areas?
(a) Pampas
(b) Savannah
(c) Temporary Deciduous Forest
(d) None of these
Ans. (d) None of these

17. If the speed of rotation of earth increases, then mass of earth would?
(a) Decrease
(b) Increase
(c) No effect
(d) May increase or decrease depending upon the speed of rotation
Ans. (a) Decrease

18. Whose name is written on a ten rupee note?
(a) Governor of RBI
(b) Finance Secretary of India
(c) Finance Minister of India
(d) None of these
Ans. (a) Governor of RBI

19. What is the most abundant element in atmosphere?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Hydrogen
(d) Ozone
Ans. (b) Nitrogen
20. Which is the most abundant gas in air?
(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Hydrogen
(d) Ozone
Ans. (a) Nitrogen

21. Leech belongs to which group?
(a) Insect
(b) Mammals
(c) Parasite
(d) None of these
Ans. (c) Parasite

22. Which is the largest river of Indian sub continent?
(a) Ganges
(b) Indus
(c) Godavari
(d) Kaveri
Ans. (a) Ganges

23. Which soil is found in Indo-Gangetic plains
(a) Loam
(b) Alluvial
(c) Black
(d) Dry
Ans. (b) Alluvial

24. Which of the following is the largest staellite of the planet Saturn?
(a) Titan
(b) Enceladus
(c) Rhea
(d) Lapteus
Ans. (a) Titan

25. Which of the following is an organic rock?
(a) Slate
(b) Marbe
(c) Granite
(d) Coal

Ans. (d) Coal

0 comments:

Post a Comment