Quiz Questions KBC 2013 – Episode 9 –September 22, 2013

Quiz Questions KBC 2013 – Episode 9 –September 22, 2013


Q1. Boal, Tengra and Magur are all species of which marine creature?
A. Prawns
B. Fish
C. Crabs
D. Turtles
Ans. B. Fish

Q2. Metal tools and machines are worshipped during which of these festivals?
A. Baisakhi
B. Dhanteras
C. Vishvakarma Puja
D. Saraswati Puja
Ans. C. Vishvakarma Puja

Q3. Which of these is used as the universal symbol for the fight against HIV/AIDS?
A. Blue Circle
B. Red Ribbon
C. Pink Balloon
D. White Bird
Ans. B. Red Ribbon

Q4. Which of these is a popular game?
A. Twitter
B. Angry Birds
C. Whatsapp
D. Instagram
Ans. B. Angry Birds

Q5. Which of these is a type of Visa that allows free movement across most European countries?
A. Geneva
B. Schengen
C. Prague
D. Maastricht
Ans. B. Schengen

Q6. Reita Faria, Diana Hayden and Yukta Mookhey have all won which of these titles?
A. Miss Universe
B. Miss Earth
C. Miss Asia Pacific
D. Miss World
Ans. D. Miss World

Q7. Which football club won the English Premier League in 2012 after a gap of 44 years?
A. Queens Park Rangers
B. Newcastle United
C. Liverpool
D. Manchester City
Ans. D. Manchester City

Q8. Which of these garments if named an atoll in the Marshall islands?
A. Capris
B. Bikini
C. Bermuda
D. Hoodie
Ans. B. Bikini

Q9. Mother of the late Mansoor Ali Khan Pataudi was the Begum of which princely state of India?
A. Gwalior
B. Alwar
C. Bhopal
D. Rampur
Ans. C. Bhopal

KBC 7 – Episode 8 – September 21, 2013 Questions

KBC 7 – Episode 8 – September 21, 2013 Questions


Q1. Out of these games name the Match which can be won by an Innings ?
A. Football
B. Badminton
C. Cricket
D. Kabaddi
Ans. C. Cricket

Q2.  Which of these cricketers is credited with the invention of the doosra?
A. Harbhajan Singh
B. Muttiah Muralitharan
C. Saqlain Mushtaq
D. Anil Kumble
Ans. C. Saqlain Mushtaq

Q3. What type of naval vehicle is the INS Sindhurakshak?
A. Destroyer
B. Submarine
C. Aircraft Carrier
D. Patrol Vehicle
Ans. B. Submarine

Q4. Which place of worship is located between the Nar and Narayan mountains?
A. Kedarnath
B. Badrinath
C. Amarnath Cave
D. Vaishno Devi
Ans. B. Badrinath

Q5.  In which city was Vasco Da Gama first buried?
A. Calicut
B. Diu
C. Vasco Da Gama
D. Cochin
Ans. D. Cochin

Q6. Arrange these states in the increasing order of members they send to the Lok Sabha
A. UP
B. Maharashtra
C. Sikkim
D. Uttarakhand
Ans. CDBA

Q7. In the title of a 2013 Hindi film, which of these characters is told to run?
A. Munna
B. D K Bose
C. Milkha
D. Lola
Ans. C. Milkha

Q8.  What is the name of the dancing form of Lord Shiva that gained prominence in India during the Chola period?
A. Rudra
B. Nataraja
C. Ardhanarishwara
D. Bhairava
Ans. B. Nataraja

Q9.  In which district of Chhattisgarh did Maoists attack a convoy of Congress leaders on 25 May 2013?
A. Sukma
B. Bastar
C. Dantewada
D. Mahasamund
Ans. B. Bastar

Q10. Which vitamin helps with blood clotting?
A. A
B. B
C. C
D. K
Ans. D. K

Q11. Wich of these personalities has also served as Deputy prime Minister of India?
A. Lal Bahadur Shastri
B. L K Advani
C. Gulzarilal nanda
D. Arjun Singh
Ans. B. L K Advani

Q12. What name was given to the operation by the Indian Army to rescue stranded travellers from Uttarakhand during the 2013 floods?
A. Operation Sukun
B. Operation Asha
C. Operation Flood
D. Operation Surya Hope
Ans. D. Operation Surya Hope

Q13. In which of these sports has India never won silver medal at the Olympic games?
A. Boxing
B. Hockey
C. Wrestling
D. Shooting
Ans. A. Boxing

Q14. What is India’s first ingeniously developed passenger car?
A. Maruti 800
B. Tata Indica
C. Premier Padmini
D. Ambassador
Ans. B. Tata Indica

Q15. Starting from the north and going clockwise, arrange these Indian Badminton League teams according ro the places menioned in their names
A. Hyderabad Hotshots
B. Mumbai masters
C. Delhi Smashers
D. Awadh warriors
Ans. CDAB

KBC 2013 Questions: Episode 07 September 2013

KBC 2013 Questions: Episode 07 September 2013


Q1. Which of these films is produced and directed by Prakash Jha ?
A. Karo ya Maro
B. Satyagrah
C. Ahsayogh
D. Swaraj
Ans. B. Satyagrah

Q2. Which of these creatures does not have both the male and female reproductive organs in the same body (Hermaphrodites)?
A. Earthworm
B. Snail
C. Black Sea Bass
D.Termite
Ans. D.Termite

Q3. Starting with the earliest, arrange these monuments in our national capital in the order they were built
A. Red Fort
B. Akshardham Mandir
C. Parliament House
D. Qutab Minar
Ans.  DACB

Q4. Which of these is not a type of vitamin?
A. Vitamin A
B. Vitamin X
C. Vitamin D
D. Vitamin E
Ans. B. Vitamin X

Q5. The newborn of which of these mammals weighs the heaviest?
A. Blue Whale
B. African Elephant
C. Hippopotamus
D. Giant Panda
Ans. A. Blue Whale

Q6. Which of these parties broke away from the NDA in June 2013, after a 17-year long alliance?
A. Janata Dal (S)
B. Telugu Desam Party
C. Janata Dal (United)
D. Biju Janata Dal
Ans. C. Janata Dal (United)

Q7. Which one of these states is the largest in area ?
A. Assam
B. Arunachal Pradesh
C. Punjab
D. Haryana
Ans. B. Arunachal Pradesh

Q8. Which of these sportsmen has not yet won the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
A. Anju Bobby George
B. Anjali Bhagwat
C. Krishna Poonia
D. Mary Kom
Ans. C. Krishna Poonia

Q9. Which is the only country, apart from India, where one can find the Indian rhinoceros in its natural Habitat?
A. Bangladesh
B. Nepal
C. China
D. Sri Lanka
Ans. B. Nepal

Q10. Starting from the junior most, arrange these ranks in the Indian Army in ascending order of seniority
A. Lieutenant Colonel
B. General
C. Colonel
D. Lieutenant General
Ans. ACDB

Q11. Arrange these famous women in chronological order of their birth
A. Sarojini Naidu
B. Rani Lakshmibai
C. Indira Gandhi
D. Mumtaz Mahal
Ans. DBAC

Q12.  In geometry, if a shape has only three sides namely A, B and C, then what shape would that be?
A. Rectangle
B. Square
C. Triangle
D. Pentagon
Ans . C. Triangle

Q13. Which of these is not among the four Vedas?
A. Yajur
B. Ayurved
C. Rig
D. Sama
Ans. B Ayurved

Q14.  Which of these films is the first Hindi film as a lead actor for a South Indian actor?
A. Aashiqui 2
B. Raanjhanaa
C. Fukrey
D. Ghanchakkar
Ans. B. Raanjhanaa

Q15. Which of these is not a computer operating system ?
A. Apple OS X
B. Linux
C. Windows 8
D. Adobe Photoshop

Ans. D. Adobe Photoshop 

Daily Current Affairs Quiz- 16 September 2013

Daily Current Affairs Quiz- 16 September 2013


Q1. Name the day which is being observed internationally on 16 September 2013?
(a) Earth Day
(b) Ocean Day
(c) Environment Day
(d) Ozone Day
Ans. (d) Ozone Day

Q2. What is the theme of Ozone Day 2013?
Ans. A Healthy Atmosphere, the Future We Want

Q3. Who became the first contestant of Indian heritage to win the Miss America pageant on 16 Sep 2013?
Ans. Nina Davuluri

Q4. Who will lead Indian challenge at Japan Open Badminton Championship 2013 as announceed on 16 Sep 2013?
(A) Saina Nehwal
(B) Ashwani Ponappa
(C) PV Sindhu
(D) Parupalli Kashyap
Ans. (C) PV Sindhu

Q5. Who has taken the top spot in the Forbes latest list of richest American for the 20th straight year with a net worth of 72 billion dollars?

Ans. Bill Gates

Current Affairs August 2013: Important Days, Awards Announced/Presented, New Appointments & Resignation/Retirements during August 2013

Current Affairs August 2013: Important Days, Awards Announced/Presented, New Appointments & Resignation/Retirements during August 2013


Important Days observed during August 2013
6th August - Hiroshima Day
9th August - Quit India Movement Day
9th August - International Day of the
World's Indigenous People.
12th August - International Youth Day
Theme: "Youth Migration: Moving
Development Forward"
13th August - International Lefthanders
Day by the Left-Handers Club.
14th August – Pakistan’s Independence Day
15th August - India's Independence Day
19th August - World Photography Day
Theme: “Communicating withPhotography”.
20th August - Sadbhavana Diwas
20th August - The Earth Overshoot Day
29th August - National Sports Day
(Dhyanchand's Birth Day)
30th August - Small Industry Day
30th August - International Day of the
Victims of Enforced Disappearances by the UNGeneral Assembly.

Awards Announced/Presented during August 2013
Saraswati Samman 2012: Sugathakumari, the Malayalam Poetess on 2nd August, 2013 won the prestigious Saraswati Samman 2012 for Manalezhuthu (the Writings on the Sand), a collection of poems in Malayalam. Manalezhuthu was published in the year 2006. The award was instituted by KK Birla Foundation. This is the 22nd samman, conferred in the history of the Award.

Mahathir Award for Global Peace: Former South African President Nelson Mandela on 27th August, 2013 won the inaugural Mahathir Award for Global Peace.

Sir Edmund Hillary Mountain Legacy Medal 2013: Harshwanti Bisht was selected to receive the Sir Edmund Hillary Mountain Legacy Medal 2013.

Gujar Mal Modi Award for Science and Technology 2013: VP Sharma won the Gujar Mal Modi Award for Science and Technology 2013.

Prem Bhatia Award: Shalini Singh, a Deputy Editor of The Hindu, on presented with the Prem Bhatia Award 11th August, 2013.

Vijay Singh was named a recipient of the 2013 Lifetime Achievement Award by ASCE-EWRI on 16th August, 2013.

New Appointments during August 2013

Raghuram Govind Rajan: Was on 6th August, 2013, appointed as the Governor of the Reserve Bank of India (RBI) for a time period of three years.

Hassan Rohani: Sworn in as the Iran's President on 4th August, 2013.

Samantha Power: Sworn as new US ambassador to United Nations on 2nd August, 2013.

Arundhati Bhattacharya: She was appointed the Managing Director and Chief Financial Officer of the State Bank of India (SBI) on 2nd August, 2013.

Dilip Trivedi: Senior IPS officer Dilip Trivedi on 17th August, 2013 was appointed the Director General of CRPF.

Robert Mugabe: Sworn in for 7th term as President of Zimbabwe on 21st August, 2013.

Nishi Vasudeva:  She became the first woman to be selected as the head of Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) on 22nd August, 2013.

Rajeev Rishi: took over as the Chairman and Managing Director (CMD) of Central Bank of India on 1st August, 2013.

Rakesh Sethi: took charge as the Executive Director of the Union Bank of India on 5th August, 2013.

Vinay Mittal: appointed as Union Public Service Commission (UPSC) member on 8th August, 2013.

D.Bala Venkatesh Varma: was appointed the next Ambassador and Permanent Representative of India to the UN Conference on Disarmament.

Ali Akbar Salehi: Iranian President appointed outgoing Foreign Minister Ali Akbar Salehi to head of the Atomic Energy Organisation.

Ratan Thiyam: was appointed as the Chairperson of the National School of Drama Society on 19th August, 2013 by the President of India.

Ashwani Kumar: appointed as Prime Minister's Special Envoy to Japan.

Justice Nuthalapati Venkata Ramana: Appointed New Chief Justice of the Delhi High Court.

Birendra Prasad Baishya: Appointed As the Chairman of the Ethics Commission of the IWF.

Resignations/Retirements during August 2013
Mohamed Elbaradei: Egypt's Vice President Mohamed Elbaradei resigned in protest over the attacks on pro Mohamed Morsi supporters in Cairo.

Colin Michael Foale: the First British to Perform a Space Walk, retired from NASA.

Jagan Reddy: resigned as MP over split of Andhra Pradesh.

Ali Asghar Soltanieh: Iran's representative to the UN International Atomic Energy Agency (IAEA) since 2005, announced his resignation on 22nd August, 2013.

Antonio Patriota: Brazilian Foreign Minister Antonio Patriota resigned on 26th August, 2013 in the backdrop of helping the Bolivian senator to cross into Brazil.