GK QUIZ- 04

GK QUIZ- 04

Useful for all competitive Examinations, Quiz Competitions etc
Q1. Who is known as the "Father of Medicine"?
(A) Herodotus
(B) Hipparchus
(C) Hippocrates
(D) Wilhelm Wundt
Ans. (C) Hippocrates

Q2. Who authored "Rajatarangini", a historical chronicle of Kashmir?
(A) Kalidas
(B) Kalhana
(C) Chankaya
(D) Banabhatt
Ans.(B) Kalhana

Q3. "Daughter of the East" book is the autobiography of which Asian woman leader?
(A) Indira Gandhi
(B) Benazir Bhutto
(C) Aung San Suu Kyi
(D) Maghawati Sukarnoputri
Ans.(B) Benazir Bhutto

Q4. In 1829, which Governor-General prohibited the practice of "Sati"?
(A) Lord Auckland
(B) Lord Amherst
(C) Lord William Bentinck
(D) Lord Dalhousie
Ans.(C) Lord William Bentinck

Q5. Which Mumbai born Britisher wrote "The Jungle Book", a collection of "Mowgli" fame stories?
(A) Ruskin Bond
(B) Salman Rushdie
(C) V.S. Naipaul
(D) Rudyard Kipling
Ans.(D) Rudyard Kipling

Q6.  Mossad is the national intelligence agency of which country?
(A) China
(B) Russia
(C) Israel
(D) Pakistan
Ans.(C) Israel

Q7. Who wrote the ancient Sanskrit play 'Mrichchhakatika' (The Little Clay Cart)?
(A) Kalidas
(B) Banabhatta
(C) Bhavabhuti
(D) Shudraka
Ans.(D) Shudraka

Q8.  Which body organ is the most affected by Hepatitis?
(A) Liver
(B) Lungs
(C) Kidney
(D) Heart
Ans.(A) Liver

Q9. Which water-body separates the Andaman Islands from the Nicobar Islands?
(A) Palk Strait
(B) Gulf of Mannar
(C) Nine Degree Channel
(D) Ten Degree Channel
Ans.(D) Ten Degree Channel

Q10. Due to which incident did Mahatma Gandhi stop Non-cooperation movement in February 1922?
(A) Moplah rebellion
(B) Chauri Chaura incident
(C) Komagata Maru incident
(D) Jallianwala Bagh massacre

Ans.(B) Chauri Chaura incident

0 comments:

Post a Comment