General Knowledge QUIZ- 05

GK QUIZ- 05

Useful for all competitive Examinations, Quiz Competitions etc
Q1. Dry Ice is called 
(A) Carbon oxide
(B) Dry carbondioxide
(C) monoxide
(D) Silicate
Ans.(B) Dry Carbondioxide

Q2. The work of Comptroller and Auditor-General is monitored by —
(A)Estimate Committee
(B)President
(C)Prime Minister
(D)None of these
Ans.(B)President

Q3. Which five year plan was also known as 'Industrial and Transport Plan'?
(A)1st
(B)2nd
(C)3rd
(D)4th
Ans.(B)2nd

Q4. Who is know as the father of Indian Budget?
(A)B. R. Ambedkar
(B)Jawaharlal Nehru
(C)P. C. Mahalanobis
(D)M. N. Roy
Ans.(C)P. C. Mahalanobis

Q5. With which sport is Beighton Cup associated?
(A) Hockey
(B) Football
(C) Cricket
(D) Volleyball
Ans.(A) Hockey

Q6. Which of the following planets rotates clockwise?
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Jupiter
(D) Pluto
Ans.(B) Venus

Q7. The joint session of the two Houses of Parliament is presided by-
(A) The Speaker
(B) The President
(C) Chairman of Rajya Sabha
(D) None of the above
Ans.(A) The Speaker

Q8. In which state was the first non-congress Government set up in Independent India ?
(a) Punjab
(b) Bihar
(c) Maharashtra
(d) Kerala
Ans.(d) Kerala

Q9. In 1770, where was The Bank of India, first bank of India, set up?
(A) Pune
(B) Mumbai
(C) Guwahati
(D) Kolkata
Ans.(D) Kolkata

Q10. The Great Granary of the Indus Valley Civilization has been discovered at:
(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Kalibangan
(d) Lothal

Ans.(b) Mohenjodaro

0 comments:

Post a Comment