General awareness QUIZ- 07

General awareness QUIZ- 07


Useful for all competitive Examinations, Quiz Competitions etc

Q1. The Grand Trunk Road (GT Road), running from Peshawar in Pakistan to Sonargaon in Bangladesh, was built by which ruler?
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Sher Shah Suri
(D) Humayun
Ans.(C) Sher Shah Suri

Q2.  From the Constitution of which country was the concept of the Fundamental Rights in the Indian Constitution borrowed?
(A) Australia
(B) South Africa
(C) United Kingdom
(D) United States of America
Ans.(D) United States of America

Q3. To put out the fire, which gas is released by Fire Extinguishers?
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon monoxide
Ans.(C) Carbon dioxide

Q4.  Where is Indian Veterinary Research Institute (IVRI) located?
(A) Hisar (Haryana)
(B) Bikaner (Rajasthan)
(C) Dirang (Arunachal Pradesh)
(D) Izatnagar (Uttar Pradesh)
Ans.(D) Izatnagar (Uttar Pradesh)

Q5. Who administers the oath of office to the Governor of an Indian state?
(A) Chief Minister
(B) Vidhan Sabha Speaker
(C) Chief Justice of Supreme Court
(D) Chief Justice of State High Court
Ans.(D) Chief Justice of State High Court

Q6. Who founded Forward Block political party?
(A) A.O.Hume
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Motilal Nehru
(D) Shyama Prasad Mukherjee
Ans.(B) Subhash Chandra Bose

Q7. At which temperature, Celsius and Fahrenheit scales will show same reading?
(A) 0 degree
(B) 32 degree
(C) 180 degree
(D) minus 40 degree
Ans.(D) minus 40 degree

Q8. Which was the first state in India to be formed on a purely linguistic basis, in 1953?
(A) Punjab
(B) Gujarat
(C) Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans.(C) Andhra Pradesh

Q9. With reference to Radio broadcasting, what is the full form of "FM"?
(A) Free Music
(B) Free Mobile
(C) Frequency Modulation
(D) Frequency Multiplication
Ans.(C) Frequency Modulation

Q10. On 16 June 1963, who became the first woman in the world to go into space?
(A) Kalpana Chawla
(B) Valentina Tereshkova
(C) Anousheh Ansari
(D) Svetlana Savitskaya

Ans. (B) Valentina Tereshkova

0 comments:

Post a Comment