GK QUIZ- 03

GK QUIZ- 03

Useful for all competitive Examinations
Q1.  "Mein Kampf" (My Struggle) book is the autobiography of which dictator?
(A) Pol Pot
(B) Idi Amin
(C) Adolf Hitler
(D) Joseph Stalin
Ans. (C) Adolf Hitler

Q2. In humans, how many chromosomes does a cell have?
(A) 42 (21 pairs)
(B) 44 (22 pairs)
(C) 46 (23 pairs)
(D) 48 (24 pairs)
Ans. (C) 46 (23 pairs)

Q3. What is more popular name of International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)?
(A) Benelux
(B) Gamelan Council
(C) Peninsula Shield
(D) World Bank
Ans.(D) World Bank

Q4.  In 1985, who became first Indian to be elected the President of International Court of Justice (ICJ) at The Hague, Netherlands?
(A) R.S. Pathak
(B) P.N. Bhagwati
(C) Nagendra Singh
(D) Benegal Rama Rau
Ans.(C) Nagendra Singh

Q5. What is the name of first indigenously developed Super Computer of India?
(A) Tejas
(B) Anupam
(C) Aryabhatt
(D) Param
Ans.(D) Param

Q6. Which one of the following is not a fungus?
(A) Yeast
(B) Mushroom
(C) Insulin
(D) Penicillin
Ans.(C) Insulin

Q7.  From which country's constitution, the concept of the Directive Principles of State Policy has been adopted in Indian constitution?
(A) France
(B) Ireland
(C) United Kingdom
(D) United States of America
Ans.(B) Ireland

Q8.  To whom does the President of India address his resignation?
(A) Chief Justice of India
(B) Prime Minister
(C) Lok Sabha Speaker
(D) Vice President
Ans.(D) Vice President

Q9. What is the name of Japanese art of aesthetic miniaturization of trees, by growing them in containers?
(A) Nikkei
(B) Sensei
(C) Bonsai
(D) Origami
Ans.(C) Bonsai

Q10. The insulin, a necessary hormone to absorb glucose (sugar) from the blood, is produced by which endocrine gland in human body?
(A) Thyroid
(B) Adrenal
(C) Pancreas
(D) Pituitary

Ans.(C) Pancreas

0 comments:

Post a Comment