Current Affairs Questions May 2013 (Last Week)

Latest Current Affairs- May 2013

Like Our facebook pageCurrentaffairs4examz
Latest Current Affairs from Last Week of May 2013


Q1. Which team lifted the Indian Premier League 2013?
Ans. Mumbai Indians
Note: Mumbai Indians defeated Chennai Super Kings by 23 runs to lift the title for the very first time at Eden Gardens on 26 May 2013.

Q2.  Who was appointed as the new chief of Defence Research and Development Organisation (DRDO) on May 31,2013?
Ans. Avinash Chander
Note: He is an eminent missile scientist, who is considered the chief architect of the long-range Agni ballistic missile programme. He will also be the new scientific advisor to defence minister, Director General of DRDO and Secretary, Defence R&D.
He will will succeed V.K. Saraswat.

Q3. World No-Tobacco Day was observed worldwide on 31 May 2013. What was the theme this year?
Ans.  Ban tobacco advertising, promotion and sponsorship.

Q4. Name the veteran Tamil playback singer who died on 25 May 2013?
Ans. TM Soundararajan

Q5. Prime Minister Manmohan Singh on 30 May 2013 was elected to the Rajya Sabha for the fifth time. Name the state he represents?
Ans. Assam
Q6. Name the Indian IT compnay which bagged a six-year contract from the Department of Posts (DoP) worth over Rs 1100 crore for the project called India Post 2012, on 29 may 2013?
Ans. Tata Consultancy Services (TCS)

Q7. Name the the renowned Bengali film maker who died on 30 May 2013 of cardiac arrest at his south Kolkata residence?
Ans. Rituparno Ghosh
Note:  Rituparno Ghosh is the winner of 12 national and some of the international awards. Ghosh came into limelight by his direction of a children's film Hirer Angti in year 1994. Some of his famous films include Dahan, Asukh, Chokher Bali, Raincoat, Bariwali, Antarmahal and Noukadubi.

Q8. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) on 29 May 2013 constituted a three-man inquiry commission to probe IPL betting. Name the three members of the committee?
Ans. Former Judge of the Karnataka and Tamil Nadu High Courts Justice T. Jayaram Chouta, Former Judge of the Tamil Nadu High Court Justice R Balasubramanian, and Secretary of BCCI Sanjay Jagdale.


Q9. Name the new programme launched by Indian Badminton League for promotion of badminton all over India?
Ans. Indian Badminton League School Programme (IBLSP)

Q10. National Green Tribunal on 31 May 2013 gave approval to Sterlite Industries Ltd, the UK-based Vedanta Group company to start operations of copper plant in India. Identify the Place where it is being set up?
Ans.  Tuticorin district of Tamil Nadu.

Q11. The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), on 29 May 2013 scaled down India’s growth estimate to ..................... per cent for 2013 from 5.9 per cent?
Ans. 5.3 percent

Q12. Name the basic trainer aircraft Inducted by IAF recently?
Ans. Pilatus PC 7 MKII

Q13. The HRD Ministry on 31 May 2013 decided to set up a seven member Task Force to prepare a blue print for creating a special purpose vehicle to take the concept of National Testing Agency (NTA) forward. Who was named as the chairman of the Group?
Ans. Sanjay Dhande
Note: The rationale for setting up the NTA lies in ensuring that multiplicity of entrance examination leading to stress on the students is addressed in a comprehensive manner by formulating a uniform entrance examination for admissions in different branches of higher learning.

Q14. Name the Treaty signed by India and Thailand after Two Decades of Negotiations?
Ans. Extradition Treaty
Note: It includes extradition of runaways wanted for terrorism, transnational crimes, economic offences and other serious crimes which will shortly eliminate a safe refuge for criminals wanted in India and Thailand.

Q15. Name the US Company acquired by TVS Logistics Services Ltd. recently?
Ans. Wainwright Industries

Q16.  Name the Mobile Operator who got the Clearance to Roll out Mobile Network in the Naxal-Affected Areas?
Ans. Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL)
Note: The project is undertaken for improvement of communication services in these areas for the security agencies.

Q17. Nam the third Fast Patrol Vessel (FPV) launched by Cochin Shipyard Limited (CSL) on 28 May 2013?
Ans. Abhinav
Note: The vessel was launched by Nina Paul Antony, the Chairman of Cochin Port Trust.

Q18. Which Indian Place was declared as a world biosphere reserve under its Man and the Biosphere Programme by nited Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) in the Month of May 2013?
Ans. Nicobar Islands

Q19. On which Day of May Hindi Journalism Day or Hindi Patrakarita Diwas was celebrated in India?
Ans. May 30
Note: On 30 May 1826, the first Hindi newspaper of India called Udant Martand was edited and published.

Q20. Name the Indians who were figured in Forbes Philanthropy List recently  relaeased?
Ans. Kiran Mazumdar-Shaw, P N C Menon, Vineet Nayar and Ronnie Screwvala

Q21. Name the Foreign Minister of Cuba who paid an official visit to India from 25 May 2013 to 27 May 2013?
Ans. Bruno Rodriguez Parrilla

Q22. Department of Telecom (DoT) decided to levy 650 crore Rupees penalty from which Mobile operator for violating license conditions recently?
Ans. Airtel

Q23. Who won 2013 Prince of Asturias Award for Technical and Scientific Research in recognition of their work establishing the existence of the so-called God particle?
Ans. Peter Higgs, Francois Englert

Q24. Name the Indian who won three gold medals in the 15th Asian Youth Weightlifting Championships held in Doha?
Ans. Akshay B. Gaikwad

Q25. On 29 May 2013, SEBI made Registration Compulsory for Investment Advisors. What is the full-form of SEBI?
Ans. Securities and Exchange Board of India

Q26. Who was recently appointed as the Chairperson of National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR)?
Ans. Kushal Singh

Q27. Name the new handset model launched by  Korean electronics company Samsung on 28 may 2013 in Indian Market?
Ans. GALAXY Mega

Q28. Who was recently expelled from Bharatiya Janata Party (BJP) for six years over breach of discipline?
Ans. Ram Jethmalani

Q29. Which film won the Palme d'Or honour - at the 66th Cannes Film Festival?
Ans. Blue is the Warmest Colour

Q30. Defence Ministry on 27 May 2013 inaugurated the first fighter aircraft base at which place?
Ans. Thanjavur in TamilNadu

Q31. Sachin Tendulkar announced retirement from which cricket format on 26 May 2013?
Ans. T-20

0 comments:

Post a Comment